Het is inmiddels eind oktober als ik samen met mijn vriendin besluit om nog wat laatste werkzaamheden te verrichten op de moestuin. We willen de moestuin winterklaar maken, maar dan wel winterklaar op een ecologische manier. Maar wat houdt dat dan precies in, hoor ik je al zeggen. Niet veel… alhoewel ik hierbij wel gelijk de kanttekening moet plaatsen dat de definitie van ‘niet veel’ voor elke tuinder natuurlijk verschillend is.
In grote lijnen doen we allemaal hetzelfde: we laten de tuin in de winterse periode vooral met rust. Alleen de staat waarin we onze tuin brengen voor die winterse rust verschilt. Sommige tuinen liggen er al netjes verlaten bij, het laatste beetje groente steekt links en rechts nog levendig boven de grond uit, in afwachting om geoogst te worden en dan is ook de laatste tuin klaar voor de winterslaap. Op andere tuinen staan nog wat laatste plantjes, maar ook die gaan langzaam op hun retour. De droge dagen in deze periode zijn uitermate geschikt om onkruid te verwijderen. Zo ligt de tuin er weer netjes bij, in afwachting van het voorjaar.
Op mijn tuin ligt een groot deel van de niet-gebruikte zwarte aarde te rusten onder karton. Het karton dekt de aarde af, zodat er geen onkruid kan groeien. Maar het verstikt niet het bodemleven, zoals bijvoorbeeld plastic of folie dat wel doet. Ook organisch materiaal, bijvoorbeeld afgevallen blad en snoeiafval, kan als een goede en gezonde bodembedekker functioneren. Zo’n laag organisch materiaal is ook perfect voor allerlei nuttige diertjes zoals wormen, egels en spinnen. Een ander voordeel van het bedekken van de bodem is de isolerende functie waardoor het de temperatuurwisselingen afzwakt. Planten die te midden van het organisch materiaal staan zijn hierdoor ook minder gevoelig voor (vries)kou.
Zoals ik al eerder beschreef in mijn artikel over het inwinteren van de bijen, volgt het tuinieren het tempo van de natuur. In de winter draait het vooral om rust. Wij, mens en natuur, gaan in de vertraging. We worden minder actief, keren meer naar binnen en kunnen daardoor weer opladen voor een nieuw jaar van groei en bloei.
Met een warme groet wens ik u allen een aangename winterperiode toe met ruimte voor rust en verstilling.
Erik-Jan Brunt
Recente reacties