Niet te droog, niet te nat, dan vult maart een duchtig vat
Vanaf maart wordt het in ieder geval langer licht, en licht is één van de ingrediënten die nodig zijn om zaden te doen ontkiemen en planten te laten groeien. Wat ook nodig is, is warmte. De bodem zal nu stilaan opwarmen en dat betekent dat men diverse teelten al buiten ter plaatse kan zaaien. Het moestuinseizoen start nu ook volop voor mensen die niet beschikken over een serre of koude bak.
ALGEMEEN
- De percelen in de moestuin zouden nu klaar moeten zijn voor het nieuwe seizoen. Alle oude gewassen dus oogsten en opruimen.
- Grond die voor de winter in winterbedden werd gelegd, zal sneller kunnen bewerkt worden. Indien je voor de winter een groenbemester hebt ingezaaid, moet die nu zeker ondergespit worden.
- Percelen kunnen worden ‘voorverwarmd’ door ze af te dekken met zwarte plastic folie.
- Beschermende mulchlagen mogen nu worden weggehaald.
- Hou de percelen onkruidvrij. Dit kan uiteraard door regelmatig te schoffelen, maar ook door het zaaien van een groenbemester. Phacelia bijvoorbeeld geeft mooie blauwe bloemen die bijen aantrekken.
- Percelen voor latere teelten moeten nu worden voorbereid: eventueel spitten en organische meststoffen, compost of bodemverbeteraar onderwerken.
- Wie geen gebruik maakt van zwarte folie, kan stro leggen tussen de aardbeien. Het houdt onkruid tegen en de grond blijft vochtig en warm.
- Mooi is het misschien niet maar het is wel efficiënt: als je zaait, dek dan de perkjes af met krantenpapier dat je op de hoeken met enkele stenen vastlegt. Op die manier blijft de grond vochtig en spoelen de zaadjes niet weg als het hard regent of als je de grond besproeit.
- Als je werkt met koud glas of met tunnels is het belangrijk om regelmatig te luchten.
- Behandel de bodem eventueel tegen bodeminsecten.
- Werk een bodemverbeteraar onder zoals gedroogde koemest of paardenmest
VOLLE GROND/ KOUD GLAS
Spinazie is een prima voorjaarsgroente die bestand is tegen koude. Je kan in maart zowel in volle grond zaaien als onder glas of een plastic tunnel. In volle grond is het aan te raden om vliesdoek bij de hand te houden om het perceel af te dekken bij koude. Zaai in geulen van ongeveer 2 à 3cm diepte en dun later uit. Je kan ook breedwerpig uitzaaien. Kies uiteraard voor aangepaste rassen (scherpzadige).
Radijs kan vrij goed tegen kou en heeft een korte groeitijd. Radijs behoort tot de koolsoorten (kruisbloemigen). Er zijn diverse soorten, halflange, ronde, rode, en rode met witte punt. Zaai uit de volle hand ter plaatse op een diepte van 1.5 à 3cm en bedek met lichte grond. Of op rijen met 10cm tussenruimte. Goed aandrukken opdat het zaad in contact met de grond zou blijven. Radijs vraagt licht en regelmatige besproeiing. Radijs is heel geschikt als voorteelt Zaai steeds in kleine hoeveelheden om de oogst te spreiden.
Raapstelen kunnen vroeg in volle grond worden gezaaid. Het gewas is goed bestand tegen koude en ongunstig weer. Het is een vitaminerijke en ijzerhoudende bladgroente. Zaaien doe je best op een frisse beschaduwde plaats. De bladeren gebruiken als snijsla of gestoofd in “stoemp”. Niet uitdunnen. Veelvuldig begieten voor het behoud van malse, smakelijke bladeren.
Koolsoorten zoals bloemkool, spitskool en broccoli kunnen buiten worden uitgeplant. Wie zelf geen plantgoed heeft opgekweekt kan steeds jonge planten kopen in een goed gesorteerd tuincentrum of op markten. Kopen doe je in vertrouwen want het is vaak met aangetast plantgoed dat ziektes zoals knolvoet de tuin insluipen. Bloemkool heeft een voedselrijke bodem nodig. Hou de grond ook vrij vochtig. Vermijd zure grond en hou rekening met vruchtwisseling. Sommige soorten kunnen doorschieten onder warme droge omstandigheden. Bescherm de planten met vliesdoek tegen koolvlieg. Herfst rode kool en witte kool kunnen in de koude bak worden gezaaid. Spruitkool kan in volle grond worden gezaaid.
Wortelen kunnen in volle grond worden gezaaid. Kies voor aangepaste vroege soorten. Zaai vrij dik, ondiep in rijen met een tussenafstand van 15 à 20cm. U kan de zaaibedden afdekken met plasticfolie om het zaad sneller te doen kiemen. Na opkomst uitdunnen. Het voordeel bij vroege teelt is dat de wortelvlieg in deze periode nog niet actief is. Tegen het einde van maart in volle grond zomerwortelen zaaien.
Snijsla, kropsla, krulsla kunnen in volle grond of onder koud glas worden gezaaid. In volle grond kan worden uitgeplant. Wie zelf niet zaait kan gebruik maken van plantgoed dat algemeen verkrijgbaar is. Ook rucola of raketsla en andijvie kunnen worden geplant. Rucola doet het zeer goed in ons klimaat. Het is een snelle kiemer die bijna jaarrond kan gezaaid worden. Opletten voor aantastingen door slakken.
Als de pootaardappelen voorzien zijn van kleine uitlopers/spruiten kunnen ze eerst worden afgehard en daarna worden geplant. Hou afdekmateriaal zoals vliesdoek of geperforeerde folie bij de hand voor koude periodes. U kan deze los over de grond leggen of er een tunnel mee maken. Bij vochtig weer moet deze bedekking tijdig worden weggehaald om de aardappelplaag te voorkomen. Plant in rijen en maak gebruik van een plantkoord. Als de plantjes 10cm hoog zijn moet een eerste maal worden aangeaard. Dit gebeurt door tussen de rijen met een hak te gaan en de grond tot tegen de jonge planten te brengen. Als de planten zo’n 20cm groot zijn is het tijd voor een tweede aanaarding.
Rode biet zaaien in volle grond of onder plastic tunnel. Kies een vroege soort. Zaai in rijen met een tussenafstand van 30 cm en op een diepte van 2cm. Zodra de planten 3 à 4 bladeren hebben moet je uitdunnen tot op 10cm. Rode bieten horen thuis op het perceel van de wortelgewassen. Kan ook in potten worden geteeld.
Erwten kunnen buiten in volle grond worden gezaaid. Dek het perceel af met een beschermgaas want vogels en muizen zijn dol op de zaden. Het plantgoed van de voorgezaaide erwten kan buiten worden uitgeplant. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is. Natte grond geeft aanleiding tot gele bladeren. Als de plantjes zo’n 15cm hoog zijn moeten ze worden aangeaard. De hoge rassen moeten steun krijgen van bijvoorbeeld rijshout of kippendraad. Erwten zet je best niet in de buurt van bonen, ui of prei. Als tussenteelt kan je raapstelen of radijs zetten.
BINNEN/ WARM GLAS
- Paprika binnen in trays of potjes zaaien. Kiemtijd: 6 tot 10 dagen. Het zijn warmteminnende planten die best in een kas of serre worden opgekweekt.
- Tomaten binnen zaaien in trays of potjes. Het zaad heel dun bedekken met fijn zand. Zorg voor een constante kiemtemperatuur rond 20°C. Zo’n 14 dagen na het zaaien zal er moeten verspeend worden naar potjes.
- Vroege knolselder binnen zaaien. Laat het zaad voorkiemen. Knolselder kan vanaf half mei buiten worden uitgeplant. Knolselder heeft een lange groeiperiode nodig en wordt daarom best zo vroeg mogelijk gezaaid. Vanaf half tot einde maart kan ook onder koud glas worden gezaaid.
- Basilicum binnen zaaien.
- Artisjok is een decoratieve plant waarvan de bloemhoofden een delicatesse zijn, maar ze worden ook in het bloemschikken gebruikt. Zaai binnen in potjes en zorg voor een kiemtemperatuur van min. 15°C. Kiemtijd: 5-10 dagen Voor de planten half mei in de tuin worden uitgeplant moeten ze eerst worden afgehard. Artisjokplanten kun je ook aankopen.
EN VERDER.
- Rabarber scheuren en planten. Als de groei van rabarber achteruit gaat, graaf je de planten op en deelt ze. De aparte delen kunnen elk apart worden geplant. Zorg dat de aparte delen voorzien zijn van groeipunten en maak van de gelegenheid gebruik om extra voeding in de bodem te verwerken.
- Frambozen aanbinden
- Bessenstruiken planten.
- Aardperen (topinamboer) planten. Plant enkele knollen op een rij als windkering, zo’n 30cm uit elkaar. Heeft steun nodig.
- Knoflook planten in volle grond.
- Ui en sjalot planten in volle grond. Plant in rijen met een tussenafstand van 25cm en zet de plantuien 10cm uit elkaar. Plant zodat enkel het puntje van de plantui zichtbaar blijft. Bescherm het plantgoed eventueel met gaas om te voorkomen dat vogels de knollen opgraven. Je kan ook uien opplanten in potten om ze dan in april uit te planten. Vroege uien zijn niet geschikt om te bewaren. Bewaaruien worden in maart gezaaid.
- Asperges planten in geulen van zo’n 20cm diep. Het aspergebed is vooraf grondig bewerkt, en goed voorzien van organisch materiaal. Zet 3 planten op een meter en met de neus in de richting van de plantenrij. Bedekken met zo’n 5cm grond.
- Eind maart kan de eerste zomerprei buiten worden uitgeplant.
- Kruiden zaaien: peterselie, tuinkers, kervel (vers zaad gebruiken), bernagie, kamille, lavas, koriander. Kruiden kan je perfect opkweken in potten. Voor sommige woekerende soorten zoals munt is dat zelfs aan te raden. Tip: Sommige tuiniers gieten kokend water op de grond voor ze peterselie zaaien, om het kiemen te stimuleren.
- Tijm aanaarden om nieuwe plantjes te bekomen.
Bron: /www.mijntuin.org/articles/de-moestuin-in-maart
Recente reacties