Alle moestuinders een goede oogst, gezonde gewassen en een sterke rug gewenst, zodat u ook dit jaar uw eigen boontjes kan doppen. De laatste gewassen zoals spruiten, prei, schorseneren staan nog in de moestuin als er al opnieuw aan het nieuwe seizoen kan worden gedacht. Vroeg tuinieren is echter slechts weggelegd voor diegenen die over een serre of koude bak beschikken of mensen die tuinieren op een lichte zandgrond die snel opwarmt.
Hou het rustig in januari, temper uw enthousiasme en hou er rekening mee dat zaaien weinig zin heeft als de grondtemperatuur lager is dan 5°C. In januari eindigen de zes donkere weken maar die worden gevolgd door wat normaal de koudste week van het jaar kan zijn met de ‘vriesheiligen’: Sint Paulus (15/1), Sint Antonius-met-zijn-varken (17/1) en Sint Sebastiaan (20/1).
Veel moestuinplezier gewenst, Henk.
ZADEN BESTELLEN – De zadencatalogi zijn er weer. Ook via het internet kan je eenvoudig je zaden bestellen.
TUINMATERIAAL ETC. – Het tuinmateriaal nakijken, reinigen en opbergen. Bestrijdingsmiddelen op een vorstvrije plek zetten. Steunstokken opruimen. Zaaibakjes schoonmaken.
Tuinslangen laten leeglopen en opbergen. Regentonnen controleren en zorgen dat ze niet kapot vriezen.
Ruim de moestuin op, verwijder onkruid en bedek de lege percelen met compost.
Controleer pas geplante fruitbomen en –struiken en kijk of ze geen steun nodig hebben.
Jonge aangeplante bomen en struiken kan je best beschermen tegen wildvraat van ondermeer konijnen. Door gebrek aan voedsel gaan hazen en konijnen aan de bast van allerlei bomen en struiken knagen. U kan ter bescherming de stammen omhullen met gaas of plastic manchetten.
Breng lijmbanden aan rond de fruitbomen tegen de wintervlinder. Behandel de vruchtbomen eventueel met een product op basis van minerale oliën tegen eieren van rode spin en luizen.
Bescherm de composthoop eventueel tegen uitspoelen door overvloedige regen.
Neem eventueel een grondstaal en laat je grond ontleden. Zo heb je een zicht op de voedingstoestand en zuurtegraad van de bodem.
BEMESTING en KALK – Wie over dierlijke mest kan beschikken, mag deze nu over de bedden uitstrooien om later bij het spitten onder te werken. Verse stalmest kan je best eerst composteren.
Daar waar dit nodig is kan je kalk strooien.
Houtas van onbehandeld hout is rijk aan kalium
SERRE OF KOUDE BAK – In hobbyserres worden regelmatig dezelfde groenten geteeld. Dat gebrek aan vruchtafwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei. Dit verschijnsel heet “bodemmoeheid”. Om het te voorkomen is het aangeraden elk voorjaar, een flinke hoeveelheid compost of humusrijke grond onder te werken.
Onder koud glas (serre) kun je in principe al KROPSLA, SPINAZIE, VELDSLA, WORTELEN, KERVEL, ERWTEN zaaien. Voor vroege teelt ook SLUITKOLEN, SPRUITEN, PREI.
Wie niet zelf zaait kan meestal vanaf begin februari reeds plantgoed aanschaffen.
KRUIDEN
Wie denkt aan een aparte kruidentuin, kan nu plannen maken en op papier zetten. Het najaar en de winter zijn prima periodes om te kokerellen. Stoofpotjes en andere winterse gerechten vallen nog meer in de smaak als je gebruik maakt van verse kruiden. Zorg daarom dat je steeds potjes met laurier, tijm, salie, bieslook, peterselie…bij de hand hebt. Geef ze een koele plek om ze langer vers te houden.
Alle kruiden die in potten blijven staan, zoals rozemarijn, lavendel, tijm, salie…) krijgen best een beschermend winterdek of geef je een beschutte plaats (koude bak).
Bieslook plant je in volle grond
Kervel oogsten of in de koude bak plaatsen. Zaaien in koude bak
Mierikswortel uitgraven en de stevigste wortels kunnen eventueel gebruikt worden in de keuken of bewaren in een koele kelder in vochtige grond. De zwakke wortels opnieuw planten.
Salie kan je vermeerderen door afleggen.
Tijm in potten die te wild is uitgegroeid kan je nu bijsnoeien. Overwinter ze op een vorstvrije plaats. Het snoeisel kan je drogen voor gebruik in de keuken of in een potpourri-mengsel doen. Tijmsiroop maken.
Knoflook planten: om dikke bollen te bekomen kan je best look voor de winter planten. U kan gewoon bolletjes van uw eigen oogst van dit jaar in de grond stoppen, maar het is beter om ontsmet plantgoed te kopen, omdat look nogal gevoelig is voor bladaaltjes. Plant de bollen op een verhoogd plantenbed zodat ze niet heel de winter met hun voeten in het vocht staan. Let op: plant geen look op een bed waar prei, ui, stengelui of sjalotten werden geteeld.
OVERZICHT VAN DE DIVERSE GEWASSEN
BLADGEWASSEN – Kropsla zaaien onder koud glas (aangepaste rassen)
Als dat nog niet gebeurd is: witloofwortelen rooien. Witloof voor de laatste maal intafelen (begin januari).
Veldsla oogsten. Je kan in de koude bak/serre veldsla zaaien.
Snijbiet en snijmoes kan je oogsten als alternatief voor spinazie. Als je oogst verschijnt er steeds nieuw blad.
Spinazie kan je onder glas, (koude bak, serre) zaaien (aangepast ras).
Kervel onder koud glas zaaien.
KOOLGEWASSEN – Onder koud glas sluitkolen en spruiten zaaien voor vroege teelt
Bescherm de kolen die nog in de tuin staan tegen houtduiven en vogels.
Bij spruiten begin je onderaan te plukken. Oogst de spruiten die de gepaste grootte hebben en laat ze niet te groot worden.Geef de planten eventueel steun. Verwijder geregeld gele bladeren bij de koolplanten.
Tuinkers kun je binnen telen. Er zijn speciale kweeksetjes te verkrijgen, maar je kan het ook op schaaltjes met vochtig keukendoek.
Rucola kun je op dezelfde manier binnen zaaien en jong oogsten.
WORTEL – KNOLGEWASSEN – Pastinaak laat je zo lang mogelijk in de grond staan. Het aroma van de wortelen wordt nog sterker na de vorst. Breng eventueel wat stro rond de planten om de oogst te vergemakkelijken.
Schorseneren kunnen net als witloof in een donkere, warme ruimte worden geforceerd. Dat gebleekte blad is bruikbaar als saladegroente.
Bewaaraardappelen behandelen tegen uitlopers.
Rammenas is winterhard. Geef hem een beschermende mulchlaag.
STENGELGEWASSEN – Rabarberplanten verjongen door te delen of te scheuren. Afdekken. Rabarber wordt geplant of verplant op een flink met stalmest of compost bemeste grond.
Aardperen planten. Bij bestaande planten de stengels opruimen en de knollen oogsten.
Knolvenkel oogsten.
VRUCHTGEWASSEN – Erwten zaaien onder koud glas.
Rijshout voor erwten en boonstaken kappen.
UIENFAMILIE – Prei beschermen voor de koude. Ingekuilde prei kan moeilijk geoogst worden als de grond bevroren is.
Kan je nog plantgoed op de kop tikken van oerprei dan kan je de jonge plantjes eventueel nog uitplanten. In het begin van november kan je ook nog bolletjes planten. Oerprei is net als bieslook, knoflook en daslook volledig winterhard.
Knoflook planten.
KIEMGROENTEN – Tuinkers binnen in bakjes zaaien op de vensterbank
Allerlei kiemgroenten kun je binnen zaaien.
DE FRUITTUIN – Fruitbomen planten.
Heb je al fruitbomen of bessenstruiken staan, maar staan ze niet op de juiste plaats, dan kan je ze nu verplanten.
Breng lijmbanden aan rond de fruitbomen tegen de wintervlinder.
Naar het einde van de maand toe kan je starten met de snoei van fruitbomen. Je moet vooral snoeien om te zorgen dat er licht in de bomen kan.
Mispel oogsten: ze zijn pas eetbaar als het vruchtvlees zacht wordt. Na een paar nachtvorsten verhoogt de kwaliteit van de vruchten.
Afgedragen stengels van braambessen tot tegen de grond wegsnoeien
Reukerwten zaaien: zaai ze met 2 of 3 zaden in potjes en zet ze op een koele plaats. In het voorjaar toppen.
Uitlopers van aardbeien kan je oppotten en overwinteren in de serre of koude bak.
Neem stekken van kruisbessen. Vermeerderen kan ook door takken af te leggen. Zaten de kruisbessen het voorbije jaar ook weer onder de meeldauw, dan is het misschien tijd voor verandering. Er zijn tegenwoordig meeldauwresistente rassen verkrijgbaar.
Snoei bij aalbessen en kruisbessen de nieuwe groei tot op twee derde in.
Frambozen en bramen; hier knip je de takken die dit seizoen vruchten hebben gedragen weg tot bij de grond.
Bron: www.mijntuin.org/articles/de-moestuin-in-januari
Recente reacties