In februari liggen er een aantal moestuinklussen met smart op je te wachten. Niet alleen kun je vanaf nu al beginnen met het voorzaaien van diverse zomergroenten, ook kun je met de volgende werkzaamheden beginnen:
Oogst de laatste boerenkool
Het blad van boerenkool is superlekker en gezond. Welke soorten je ook kweekt, van de paarse ‘Redbor’ tot de Italiaanse palmkool ‘Cavolo Nero’, ze zijn allemaal winterhard. In februari komen er nieuwe zijscheuten tevoorschijn, die je nog een paar weken kunt oogsten voordat de plant zaad zal zetten.
Moestuin grond voorbereiden
Het voorbereiden van de grond voor het voorjaar is een van de belangrijkste klussen in demoestuin in februari. Daarmee zorg je voor lucht, drainage en warmte. Werk ruimschoots compost of goed verteerde stalmest door de grond en mulch de grond eventueel met compost. Met een laag landbouwplastic warm je de grond sneller op en onderdruk je de groei van onkruid.
Stolpen plaatsen
Bedek in februari de grond met kweekklokken, stolpen of vliesdoek. Daarmee warm je de grond sneller op en kun je eerder beginnen met zaaien. Ook kun je op deze manier zaailingen en jonge plantjes beschermen tegen de grillige elementen. Hark voor het plaatsen van de cloches wel de grond eerst even aan.
Rabarber planten
Voor het kweken van de lekkerste rabarber kies je een lichte, open plek. Bereid de grond vervolgens goed voor door diep te spitten en veel compost erdoorheen te scheppen. Plant de kronen zo dat de knoppen zich op grondniveau bevinden. Zorg er dus voor dat het gegraven gat groot genoeg is. Duw dan de grond aan en geef water. Laat de planten eerst twee jaar goed groeien voordat je de eerste stengels oogst.
Herfstframbozen snoeien
Herfstframbozen zijn makkelijk te snoeien: knip ’s winters de oude stengels gewoon tot aan de grond af. Dit stimuleert de groei van nieuwe knoppen vanuit de wortels en deze vormen sterke, nieuwe stengels die later in het seizoen vrucht zullen dragen.
Zaaien in de moestuin in februari
Gewassen die je vroeg zaait, hebben vaak extra warmte nodig om te ontkiemen. Daarnaast hebben de jonge zaailingen zoveel mogelijk licht nodig om te voorkomen dat ze lang en slungelig worden. Een verwarmde kweekbak, eventueel met groeilampen, is de investering meer dan waard! Ga in februari aan de slag met deze gewassen:
Tomaten zaaien
Je kunt tomaten zaaien in februari in een verwarmde kas of kweekbak bij een temperatuur van 22 °C. De zaailingen zullen dan binnen circa twee weken verschijnen. Zorg ervoor dat de zaailingen volop licht krijgen, anders worden ze al snel lang en dun.
Wortelen zaaien
Je kunt wortelen al vroeg zaaien, rond eind februari. Doe dat ter plekke, want worteltjes maken penwortels aan en houden er niet van om verplaatst te worden. Dek na het zaaien de grond af met een cloche of vliesdoek.
Sla zaaien
Slazaden ontkiemen bij temperaturen onder de 20 °C, dus geef ze niet te veel warmte. Zaai sla heel dun, zodat de blaadjes zich goed kunnen ontwikkelen voordat je de sla uitplant. Bedek de zaadjes lichtjes met vermiculiet.
Peper kweken uit zaden
Chilipepers hebben veel warmte nodig om te kiemen, dus een verwarmde kweekbak, warmtemat of een zonnige vensterbank boven een verwarming is onmisbaar. Verspeen de zaailingen naar potjes van 7 cm zodra ze hun eerste echte blaadjes hebben en verpot ze uiteindelijk naar potten van 30 cm.
Tuinbonen zelf kweken
Zaai tuinbonen steeds kleine hoeveelheden, zodat je in de zomer continu kunt blijven oogsten. Ze ontkiemen al bij vrij lage temperaturen, dus zet de zaaitrays gerust in een koude kas. Zo zijn ze meteen beschermd tegen muizen. Vanaf maart kun je de jonge plantjes uitplanten.
Opruimen van perceel
Het is heel erg belangrijk te starten met een gezond en ziekte- en onkruidvrij perceel. Dit kan natuurlijk nooit gegarandeerd worden maar met de juiste hygiënevoorwaarden kom je al een heel eind verder.
Verwijder afgestorven planten, dode takken en bladeren die ter winterbescherming zijn blijven liggen. Laat nooit delen van zieke planten liggen in de moestuin, want bladeren, stengels en zelfs de wortels kunnen een bron van virussen, ziekten en bacteriën zijn!
Ook het wegnemen van de resterende kolen of koolstronken (steel + wortel) moet in deze periode gebeuren.
Grondbewerking
In februari kan er nog altijd gespit worden, een belangrijk element in het verlichten van bijvoorbeeld zware kleigronden. Ook het inbrengen van (blad)compost en organische materialen is een belangrijke schakel in het verbeteren van een bodem. Het invoeren van zand, compost en veel organische bemesting kan op zware percelen vaak de oplossing bieden naar een fijnere bodemstructuur. Dit zal wel meerdere jaren tijd vragen.
Het is ook nu de ideale periode om de zuurtegraad of pH van de bodem even te laten onderzoeken en te verbeteren.
Als je een zure grond hebt, dan kan je dat gaan neutraliseren door een bekalking uit te voeren. Kalk verricht wonderen in de moestuin want ook heermoes, een alom bekend kruid dat moeilijk te weren is door de weelderige wortelgroei, kan het hierbij jaar na jaar moeilijker krijgen. Strooi zeker kalk op plekken waar je later koolgroenten wilt zaaien.
Veel tuinplezier gewenst, Henk (tuin 3)
Bron: www.gardenersworldmagazine.nl
Recente reacties