De moestuin in februari
Februari is een maand van wispelturige weergoden en het kan dus nog flink koud worden. Toch kan je in de huiskamer of kas al voorzichtig beginnen met het zaaien van vroege gewassen. Ook vruchtbomen en struiken die nog niet gesnoeid zijn kunnen nu aangepakt worden, onder voorwaarde dat het de dagen na de snoei niet gaat vriezen om invriezen te voorkomen.
Ook het voorbereiden van de grond kan in deze periode gebeuren. Het is belangrijk om te starten met een gezond en ziektevrij perceel. Laat geen zieke planten liggen in de moestuin, want bladeren, stengels en wortels kunnen een bron van schimmelziekten, virussen en bacteriën zijn. Ook het verwijderen van de resterende kolen of koolstronken (steel + wortel) moet nu gebeuren.
Grondbewerking
In februari kan er nog altijd gespit worden, een belangrijk element in het verlichten van bijvoorbeeld zware kleigronden. Ook het aanbrengen van (blad)compost en organische materialen is een belangrijke schakel in het verbeteren van de bodem. Het is ook nu de ideale periode om de zuurgraad (pH) van de bodem even te laten onderzoeken en zo nodig te verbeteren. Een te zure grond kan je neutraliseren door een bekalking uit te voeren. Kalk verricht wonderen in de moestuin. Heermoes, een alom bekend kruid dat moeilijk te weren is door de weelderige wortelgroei kan het door een juiste bekalking jaar na jaar moeilijker krijgen.
Zaaibedden klaarmaken en verwarmen
Bij het zaaien van groenten speelt de factor temperatuur een belangrijke rol. Bij een te lage temperatuur kiemen sommige groenten slecht of soms helemaal niet. Met deze gedachte moeten ook de zaaibedden voorbereid worden om uiteindelijk van start te kunnen gaan. Wanneer de grond fijngemaakt is kan er overgegaan worden tot het opwarmen van een zaaibed. Dit kan door een plastic tunnel over het zaaibed aan te brengen. Met een paar zonnige dagen zal de grond onder de tunnel al gauw opwarmen waardoor de zaden sneller zullen kiemen. De voorsprong die je hiermee bereikt varieert van vier tot zes weken.
Wat kan je nu al zaaien?
Het is nog vroeg, maar op een verwarmd plekje in de huiskamer of kas kan je toch al meerdere groentes zaaien.
—Erwten—
Wie vroeg voorjaar zegt, moet beslist even aan erwten denken. Dit peulgewas groeit perfect bij koude en gure weersomstandigheden. De kiemtemperatuur hoeft dan ook niet hoog te zijn, 10 tot 15 C° is ideaal. De zaden voorweken geeft sneller kiemresultaat. Plant de voorgeweekte zaden voorzichtig in potjes of zaaibakjes en druk de zaaigrond aan. Na enkele dagen zie je de eerste zaailingen al boven komen.
—Tuinbonen—
Tuinbonen zijn de ijsberen onder de peulgewassen en kunnen dus heel vroeg geplant worden. Zaaien vanaf februari in een licht verwarmde ruimte en uitplanten vanaf eind maart, begin april. Al gauw zal er overgegaan worden tot bloemzetting, wat bij de tuinboon echt een plaatje is!
—Aubergines—
Aubergines zijn echte warmte-aanbidders. De teelt van aubergines gaat dan ook het beste in een kas. Ze kiemen traag dus begin op tijd met zaaien om eind mei een plantklaar gewas te hebben. Zaai binnenshuis of verwarmde kas bij een temperatuur van 20 tot 25 C°. Na 2 weken zullen de zaden kiemen. De temperatuur blijft gedurende de teelt een belangrijke factor.
—Radijs—
Tegenwoordig zijn al heel wat soorten radijzen en variëteiten te verkrijgen, van lang wit, tot bolachtig oranje! Zaaien vanaf februari onder glas of koude bak. Uitdunnen na enige tijd is wel noodzakelijk om mooi gevormde radijsjes te kunnen oogsten.
—Sla—
Sla zaaien is niet moeilijk en iedereen kan het. Kinderen even de moestuin in? Laat ze gerust sla zaaien. Zaaien vanaf februari in een koude bak. Verspenen is wel noodzakelijk om mooi gevormde slakroppen te verkrijgen.
—Spinazie—
Ook spinazie kan in februari al gezaaid worden. Onder glas of in een koude bak gedijt deze groente het best. Kies bij voorkeur voor seizoensgebonden rassen, want ook hier is verwarring mogelijk. Oogsten kan al vanaf april afhankelijk van het weer. Spinazie is trouwens een groente die wat vorst kan hebben,…ideaal voorjaarsgewas!
—Pepers en paprika’s—
Ook voor pepers en paprika’s, beiden warmteminnende groentes is het nu de hoogste tijd om te gaan zaaien, uiteraard onder glas of in de huiskamer. Kiemen gebeurt bij een temperatuur van 23 tot 25C°. Zaai in een luchtige zaai- en stekgrond. Opkweken van pepers en paprika’s vergt wat tijd en vooral warmte.
Kortom; er is dus al heel wat te beleven in de moestuin, want het zaaien kan beginnen.
Veel tuinplezier!
Henk (tuin 3)
Bron: www.mijntuin.org/articles/de-moestuin-in-februari
Recente reacties