Tuinreglement De Esselyckerhof Woubrugge

Ter inleiding

De vereniging staat het natuurlijke tuinieren voor. Hieronder wordt verstaan:

a. Milieubelastende chemische onkruidbestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen mogen niet gebruikt worden.

b. Milieuvriendelijke en plantaardige middelen die officieel zijn goedgekeurd voor toepassing in de biologische landbouw mogen wel gebruikt worden. Er is een lijst waarop de toegestane middelen terug te vinden zijn. Nij twijfel dient er met het bestuur overlegd te worden. De lijst met toegestane middelen is onderaan het reglement toegevoegd.

c. Het is ook toegestaan om zelfgemaakte plantenextracten en gier als bestrijdingsmiddel te gebruiken.

d. Alleen biologische reinigingsmiddelen zijn toegestaan. Let op: Zeep, ook biologisch afbreekbare zeep, mag niet worden geloosd in de sloten.

e. Laten we elkaar aanspreken op het juist gebruik van middelen.

f. Het bestuur van de vereniging kan de gebruiker van niet toegestane middelen ter verantwoording roepen. Mocht dit meerdere malen nodig blijken behoudt het bestuur zich het recht voor om het lidmaatschap van de betreffende persoon op te zeggen.

Verplichtingen

Artikel 1
1. Elk lid dient zich op de hoogte te stellen van de voorschriften en aanwijzingen zoals vastgelegd in dit tuinreglement.
2. Tuinen en opstallen moeten worden aangewend als volkstuin teneinde daarop als ontspanning te tuinieren. De leden zijn gehouden de tuin en opstallen goed te onderhouden en te gebruiken overeenkomstig de bestemming.

Artikel 2
De leden zijn verplicht op hun tuin de werkzaamheden toe te staan die het bestuur voor instandhouding of verbetering van het complex dan wel aangrenzende tuinen noodzakelijk acht.

Artikel 3
De bomensingel aan de Noordzijde behoort tot het gemeenschappelijke deel van het complex. Onderhoud van de singel wordt gemeenschappelijk uitgevoerd en gecoördineerd door een voor dit doel samengestelde werkgroep (geldt voor de tuinen 1 t/m 35 die langs de provinciale weg gesitueerd zijn). De afscheiding tussen uw tuin en de bomensingel wordt gemarkeerd door een paaltje dat op 15.50 m vanaf het hoofdpad geplaatst is. Hierachter mag u geen eigen beplanting aanbrengen of eigen snoeiafval deponeren, geen composthoop opzetten en ook het zelf uitvoeren van snoeiwerkzaamheden is in deze zone niet toegestaan.

Indien u een tuin heeft aan de zuidzijde van het complex (tuinen 36 t/m 75) dient u 2 meter vanuit de slootkant vrij te houden van obstakels, beplanting, materialen etc. Dit omdat werkzaamheden door het waterschap vanuit het water uitgevoerd moeten kunnen worden. Het talud aan de zuidzijde wordt onderhouden door de werkgroep.

Artikel 4
1. De in de nabijheid van de tuin gelegen paden en taluds moeten door de leden worden schoongehouden. Overhangende takken kunnen, zonder waarschuwing vooraf, onder verantwoordelijkheid van de Tuincommissie worden verwijderd.
2. Taluds moeten, gerekend vanaf de waterkant, over een diepte van 50 cm begroeid zijn met gras. De volgende 50 cm is begroeid met gras of voorzien van een verharding.

Opstallen e.d.

Artikel 5

1. Voor het bouwen, verbouwen of wijzigen van kassen of afrasteringen is naast een vergunning van de gemeente ook de goedkeuring van het bestuur vereist. Tot uitvoering mag eerst worden overgegaan nadat schriftelijke toestemming is verkregen. Voor het bouwen van tuinhuisjes wordt geen toestemming verleend.

2. De goedkeuring dient schriftelijk te worden aangevraagd bij het bestuur, onder overlegging van de verkregen vergunning en een tekening in drievoud.

3. De goedkeuring zal worden geweigerd indien de aanvraag niet voldoet aan redelijke eisen of aan de bepalingen welke van overheidswege zijn gesteld met betrekking tot de bouw, verbouwing of plaats van opstal.

Artikel 6
Ten aanzien van opstallen, bouwsels c.q. wijzigingen waartoe volgens artikel 7 van dit reglement geen toestemming is verleend, is het bestuur gerechtigd deze op kosten van het betrokken lid te laten verwijderen c.q. in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Artikel 7
Broeibakken mogen uitsluitend worden gemaakt van hout, metaal of betonnen wanden en kopstukken en worden afgedekt met eenruiters.

Artikel 8
1. De opstallen zoals broeikasjes en gereedschapsschuurtjes of bakken dienen voor de tuinen aan de zuidzijde vanaf 1 meter en binnen 5 meter van de slootkant geplaatst te worden. Voor de Noordzijde geldt dat deze 0,50 m vanaf de scheiding met de bomensingel geplaatst dienen te worden en binnen 5 m vanaf de scheiding bomensingel. De scheiding tussen tuin en bomensingel is gemarkeerd door een kastanjehouten paaltje.

2. De maximale afmetingen voor broeikasjes zijn:
Voor 150 m²; lengte 6 meter; breedte 3 meter; hoogte 2,5 meter.
Voor 75 m² tuinen; lengte 4 meter; breedte 3 meter; hoogte 2.5 meter.

3. De maximale afmetingen voor gereedschapsschuurtjes zijn:
Voor zowel 75 m² als 150 m² tuinen; lengte 1 meter; breedte 1,5 meter; hoogte 2 meter (kleine afwijking mogelijk als industriële maat afwijkt).
Bij afwijking dient eerst toestemming aan het bestuur gevraagd te worden.
4. De afstand tot de scheidingslijnen tussen de tuinen moet voor alle opstallen tenminste 0.50 meter bedragen, zodat de onderlinge afstand van de opstallen tenminste 1 meter bedraagt. De afstand van afscheidingen tussen de tuin en het hoofdpad dient tenminste 0,30 m te zijn.

Verboden

Artikel 9
Naast hetgeen in de andere artikelen is genoemd is het de leden op het complex verboden:
a) onbevoegd de tuin van een ander te betreden;
b) ontsierende composthopen, bakken en silo’s te hebben op opvallende plaatsen, evenmin mogen deze geplaatst worden op minder dan 5 meter van de waterkant;
c) afval of andere materialen te verbranden;
d) beplantingen te hebben die naar het oordeel van het bestuur hinder aan derde(n) veroorzaken;
e) het talud op enigerlei wijze te beschadigen;
g) huisdieren, vee of kleinvee te houden;
h) zodanige handelingen te verrichten of te laten (doen) verrichten welke naar het oordeel van het bestuur het volle genot van anderen beperken dan wel ontnemen.

Artikel 10
Het is eenieder die zich op het complex bevindt verboden:
a) al hetgeen binnen het complex aan de zorg en het toezicht van de vereniging is toevertrouwd, te verontreinigen, beschadigen of te vernielen;
b) enige tak van nijverheid, handel of bedrijf uit te oefenen zonder dat hiervoor vooraf toestemming van het bestuur is verkregen;
c) geschriften of drukwerken zonder medeweten van het bestuur te verspreiden of aan te plakken;
d) zonder toestemming van het bestuur materialen, afval, vuilnis, e.d. min of meer permanent te (doen) plaatsen op gemeenschappelijke paden en/of parkeerterreinen en/of andere plaatsen dan welke hiervoor uitdrukkelijk zijn aangewezen;
e) huisvuil en/of grofvuil buiten de door het bestuur aangegeven tijden op de afvoerplaats te deponeren;
f) voertuigen te stallen of te parkeren op andere dan hiervoor bestemde plaatsen;
g) zonder toestemming van het bestuur met voertuigen de paden te berijden;
h) tijdelijke onderkomens te (doen) plaatsen;
i) honden onaangelijnd te laten lopen anders dan op de eigen tuin;
j) (bal)spelen te beoefenen:

k) speeltoestellen te plaatsen
l) geluiden ten gehore te brengen die de rust op het complex verstoren (radio of zend- en ontvangstapparatuur).

Algemeen

Artikel 11
De leden zijn aansprakelijk voor al hetgeen door hun op het complex verblijvende gezins- en familieleden of gasten in strijd met de reglementen of bepalingen, wordt verricht.

Artikel 12
Het bestuur is bevoegd indien de goede orde of redelijkheid dit eist of wanneer men zich schuldig maakt aan overtreding van het gestelde in de artikelen 11 en 12 van dit reglement, betrokken personen te (doen) verwijderen van het complex en zodanige maatregelen te nemen dat eventueel aangerichte schade op het verantwoordelijke lid dan wel op de schuldige(n) wordt verhaald.

Overige regels die gelden

Artikel 13
Het is niet toegestaan:
a) Bijen te houden zonder toestemming van het bestuur.
b) Afrasteringen te verbreken, grenspalen te verwijderen of te verplaatsen.
c) Zonder voorkennis en toestemming van het bestuur aankondigingen of mededelingen op de bestuurs- en commissiemededelingenborden of elders op het terrein van de vereniging op te hangen.
d) Propaganda te maken voor politieke of kerkelijke instellingen of andere dan de nationale, stedelijke, bonds- of tuinvlaggen uit te steken of te hijsen op het terrein van de vereniging.
e) Om de gereedschappen die van de vereniging in bruikleen ontvangen, anders dan op het terrein der vereniging te gebruiken, daarmede genoemd terrein te verlaten of langdurig onder berusting te houden zonder voorafgaande toestemming van degene, die deze gereedschappen heeft uitgegeven. Voor het gebruik van bepaalde machines wordt een vergoeding gevraagd.
f) Zand, grint, puin enz. te deponeren op de parkeerplaats van de vereniging, behalve op de daarvoor bestemde stortplaats en uitsluitend met toestemming van het bestuur. Na verkregen toestemming dient de stortplaats binnen 2 x 24 uur te zijn geledigd.
g) Onverminderd het bepaalde in de Algemene Plaatselijke Verordening loslopende honden, duiven en/of andere dieren op het complex te brengen of te houden.
h) Greppels langs het hoofdpad te graven.
i) Uitwerpselen van honden of katten op het terrein achter te laten, waartoe bij het uitlaten materiaal voor het verwijderen dient te worden meegenomen.
j) Waterkeringen te maken of in de paden te graven.
k) Te collecteren zonder toestemming van het bestuur.
l) Op de paden zand en grint te storten of specie daarop aan te maken.
m) De gehuurde tuin als opslagplaats te gebruiken.
n) Getimmerten hoger dan 1 meter op of om de tuin aan te brengen.
o) Bestuursleden of daartoe aangewezen functionarissen te hinderen bij de controle op de naleving der reglementaire bepalingen.
p) Bomen, anders dan halfstam fruitbomen te plaatsen, zonder overleg met het bestuur.