Vorig jaar hebben we als startende tuinvereniging een begin gemaakt met het gezamenlijk beheer van ons tuincomplex.
 
De bereidheid van veel tuinders om een of meer zaterdagen mee te helpen met straat-, snoei- en opruimwerkzaamheden laat zien dat we inmiddels al een echte vereniging beginnen te worden. Daar zijn we als bestuur erg blij mee.
 
De naam van onze vereniging luidt voluit: De Esselyckerhof, ecologische tuinvereniging Woubrugge.
 
Van leden wordt gevraagd om op zijn of haar tuin natuurvriendelijk te werken en alleen mest- en bestrijdingsmiddelen te gebruiken die milieuvriendelijk en plantaardig zijn.
Zo proberen we gezamenlijk ons doel te realiseren om ecologisch verantwoord te tuinieren en de natuurwaarde van zowel flora als fauna vergroten. 
 
Een natuurlijke groensingel aan de noordzijde, met ruimte voor bomen en struiken, past daar goed bij. Zo biedt deze groenstrook immers optimaal leefruimte aan vogels, egels en insecten en geeft het tuincomplex vanaf de provinciale weg een mooie groene aanblik.
 
In 2020 is de bomensingel tijdens de onderhoudsdagen op verschillende manieren gesnoeid. 
 
Vanaf dit jaar willen we de bomensingel aan de noordzijde de natuurvriendelijke vorm geven die (voorafgaand aan de oprichting van de vereniging) is ontwikkeld in samenwerking met duurzaam hoveniersbedrijf Willemstein en de gemeente.
 

Hoe ziet een natuurlijke noordwal eruit?

Zoals op de foto’s zichtbaar is, is het de bedoeling om bomen en struiken (tijdelijk) ongestoord te laten groeien.
 
Elk jaar zullen dan (buiten het broedseizoen) de dikste en hoogste takken laag bij de grond worden verwijderd. Deze takken kunnen door tuinders worden gebruikt, bijvoorbeeld om rillen of vlechtwerken te maken. Als er overtollige takken worden versnipperd, kunnen leden de snippers afhalen en gebruiken in hun eigen tuinen.
 
Vorig jaar is het achterste deel van de groenstrook (vanaf tuin 17 t/m 35) al op deze wijze gesnoeid. Om de gehele noordsingel vanaf dit jaar op dezelfde manier te onderhouden, is een vaste onderhoudsploeg opgezet: Werkgroep Noordsingel. 
 
Deze werkgroep zal het snoei- en maaiwerk in de gehele noordelijke bomensingel gaan uitvoeren. 
Met het oprichten van deze vaste werkgroep willen we tegemoet komen aan de zorgen van een aantal betrokken tuinders over de werkbaarheid van deze aanpak. 
 
Vanaf dit jaar is het dus niet meer gewenst om zelf te snoeien in de groensingel aan de noordzijde. Deze werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de Werkgroep Noordsingel. Dit is als zodanig in het tuinreglement opgenomen:
 
‘De bomensingel aan de Noordzijde behoort tot het gemeenschappelijke deel van het complex. Onderhoud van de singel wordt gemeenschappelijk uitgevoerd en gecoördineerd door een voor dit doel samengestelde werkgroep (geldt voor de tuinen 1 t/m 35 die langs de provinciale weg gesitueerd zijn). De afscheiding tussen uw tuin en de bomensingel wordt gemarkeerd door een paaltje dat op 15.50 m vanaf het hoofdpad geplaatst is. Hierachter mag u geen eigen beplanting aanbrengen of eigen snoeiafval deponeren, geen composthoop opzetten en ook het zelf uitvoeren van snoeiwerkzaamheden is in deze zone niet toegestaan.’
 
Mocht je dit jaar (weer) graag meehelpen aan het gemeenschappelijk onderhoud van het tuincomplex: de zaterdagse onderhoudsdagen gaan ook in 2021 gewoon door.
 
De eerstvolgende waarvoor je je kunt aanmelden is op zaterdag 13 maart 2021.
 
We nodigen iedereen van harte uit om hieraan mee te doen.