Ook in oktober is er genoeg te doen in de moestuin. Er valt nog van alles te oogsten én je kunt alvast vooruit kijken naar volgend jaar. Wil je een appelboom? Of rabarber? Nu is de tijd om te planten! Wil je groente bewaren, zodat je ook in de wintermaanden geniet van je eigen oogst? Bewaar dan je penen en knollen in een kist met zand. Hoe? Dat lees je hier!
Appelboom
Een appelboom plant je in de herfst. De grond is nog warm, zodat ze goed kunnen wortelen. Als je een jonge boom koopt, is die ongeveer drie jaar oud. Het duurt dan nog eens drie jaar voor je een rijke oogst krijgt. Maar de eerste paar appeltjes kun je meestal al plukken in het jaar na het planten. Denk voor je een appelboom koopt, even na over het volgende:
• Welke soort appel wil je? Zoet? Zuur? Handappel? Moesappel?
• Hoeveel ruimte heb je? Afhankelijk hiervan kies je voor een hoogstam- (veel ruimte), een halfstam- of een laagstamboom (weinig ruimte). Er zijn zelfs appelboompjes speciaal voor je patio, die je in een pot plant.
• Staan er andere appelbomen in de buurt die op hetzelfde moment bloeien? Kies anders een zelfbestuivende boom.
Nu doen: knoflook planten
De beste tijd om knoflook te planten is oktober. Dat komt doordat knoflook, net als bepaalde bloembollen, een koudeprikkel nodig heeft om tot een goede bol te komen. Kies een soort die ook in Nederland een goede opbrengst heeft.
Het oranjegevoel
Pompoenen zijn klaar om geoogst te worden, als er scheurtjes in de stelen verschijnen en de stelen kurkachtig aanvoelen. Als je ze wilt bewaren, snij ze dan met een stuk steel van de plant. Op die manier zijn pompoenen langer houdbaar. Pompoenen kun je buiten bewaren, maar zorg ervoor dat ze niet bevriezen. Hou pompoenen die nog aan de plant zitten, van de grond door er bijv. een bord onder te schuiven. Zo voorkom je rotte plekken.
Een egelvriendelijke tuin
Egels zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook nuttig in je moestuin. Ze eten tientallen slakken per dag. Maak een rommelhoekje in je tuin met bladeren en takken. Hier maken ze graag een nest. Ga je rooien, snoeien of je composthoop omzetten? Kijk eerst of er geen egelnest of een egel in winterslaap ligt.
Zand erover
Veel biet-, peen- en knolgewassen kun je drie maanden en soms zelfs langer bewaren als je ze in de zand bewaart. Snij het loof net boven de knol af. Stort in een houten kist een bodempje zand. Leg de groenten naast elkaar in de kist en bedek ze helemaal met zand. Zet de kist op een droge, koele plek.
Deze maand…
• Oogst je nog de laatste courgettes en tomaten. Als het gaat vriezen, pluk dan ook de groene tomaten. Doe ze met een rijpe banaan in een plastic zak of een kartonnen doos. Zet de doos weg op een koele, donkere, licht vochtige plek en de tomaten rijpen rustig verder.
• Oogst je pompoenen, wortel, bietjes, prei, venkel, aubergine, andijvie en pepers.
• Pot je kruiden als peterselie, munt, tijm en bieslook op en zet je ze binnen op een koele, lichte plaats.
• Verwijder je appels met plekken uit je voorraad om besmetting van andere appels te voorkomen.
• Poot je knoflook.
• Plant je fruitbomen.
• Zaai je spinazie, winterpostelein en veldsla in de koude bak.
• Knip je de takken van braam en framboos die vrucht hebben gedragen tot de grond af.
• Is een prima tijd om rabarber te planten en oude planten te delen.
• Droog je de zaden van pompoenen en bewaar ze daarna in een envelop tot volgend jaar.• Maak de lege vakken in je tuin winterklaar door alle groenteresten, bladeren, stokken, enz. te verwijderen en schoon te maken. En zaai een groenbemester.
Veel tuinplezier…
Henk
bron: www.mijnkeukentuintje.nl
———- De Esselyckerhof – Ecologische tuinvereniging Woubrugge—–
Recente reacties