Her en der wordt op ons complex gebruik gemaakt van gronddoek, ook wel anti-worteldoek genoemd. Dat kan zijn om paden tussen de bedden te maken of onder (terras)tegels om verzakken van de tegels tegen te gaan. Maar soms wordt het gebruikt om een deel van de tuin af te dekken om onkruid tegen te gaan als men gedurende kortere of langere tijd geen tijd heeft om te wieden.

Gronddoek heeft behalve laatstgenoemd (tijdelijke) voordeel een aantal nadelen.

Gronddoek zorgt voor bodemverdichting. Een gezonde bodem bevat poriën (met lucht of water gevulde ruimten tussen de vaste gronddeeltjes van de bodem) en gangen van kleine organismen als bijvoorbeeld wormen. Die zorgen voor een goede insijpeling van regenwater en een goede beluchting. Met een gronddoek verhinder je dat het bodemleven de poriën optimaal kan onderhouden, zodat er minder water in de bodem kan dringen.

Gronddoek werkt slechts tijdelijk tegen onkruidgroei. Op het gronddoek vallen namelijk bladeren en zand/grond. En die vormen na verloop van tijd een ideaal substraat voor onkruid. Zaden waaien aan met de wind of met vogels en beginnen op het gronddoek te kiemen. Je kunt dan alsnog aan de slag om het onkruid van het doek af te trekken wat nu veel lastiger is geworden doordat de wortels door de poriën van het gronddoek heen zijn gegroeid en daardoor veel vaster zitten dan wanneer ze gewoon  in de grond staan.

Gronddoek is geweven van polypropyleen wat dus eigenlijk plastic is. Als de randen van het doek niet goed afgewerkt zijn bv omdat je het op maat hebt geknipt of door slijtage gaat het rafelen en zwerven er na verloop van tijd duizenden stukjes plastic in je tuin en in die van een ander. Ook hier geldt het simpele advies: willen we plastic uit ons ecosysteem krijgen, begin dan met het er niet in te brengen.

Om bovengenoemde redenen en omdat we denken dat gronddoek simpelweg niet in de ecologische manier van tuinieren past willen we het gebruik van gronddoek ontraden en je wijzen op de alternatieven die er zijn zoals bijvoorbeeld hennepdoek. Dit is biologisch afbreekbaar na 12 tot 24 maanden; de vezels komen zo weer als voeding terecht in de bodem. (kijk bv op  https://www.biogroei.nl/hennep-worteldoek)   Ook karton is een goed alternatief. Het wordt op dit moment toegepast door een van onze moestuinders en blijkt goed te werken.