Als je natuurvriendelijk wilt tuinieren, probeer je plagen en ziekten in de tuin te voorkomen. Wisselteelt is daarbij behulpzaam, maar ook combinatieteelt is de moeite waard om uit te proberen. Je kunt er namelijk schadelijke beestjes mee weghouden.

Combinatieteelt wil zeggen dat je verschillende gewassen vlak naast of door elkaar teelt. Zo probeer je te profiteren van de gunstige invloed die verschillende gewassen op elkaar kunnen hebben. En je brengt er belagers mee in verwarring…

Hoe werkt het?

Sommige vliegende belagers gaan af op de vorm (het silhouet) van de planten. Door gewassen met verschillende vormen bij elkaar te zetten, breng je ze letterlijk aan het twijfelen! Ook verspreiden kruiden en groenten verschillende geurstoffen die insecten verwarren of zelfs afweren. Uien en wortelen zouden elkaar zo beschermen tegen respectievelijk uien- en wortelvlieg. Verder proeven insecten eerst van planten. Als ze een verkeerde plant treffen, gaan ze weer weg. Door combinatieteelt maak je van je moestuin als het ware een doolhof voor belagers.

Je kunt op verschillende manieren groenten combineren:

  • om en om binnen een rij (1 krop sla – 1 prei – 1 krop sla – enz.)
  • enkele rijen van de ene groente en dan één rij van een andere ( 2 rijen prei – 1 rij sla – 2 rijen prei – enz)
  • kruidenplanten langs de rand of op de hoek van een groentebed.

Geschikte combinaties zijn:
slasoorten & prei,
(knol)selderij & prei,
komkommerfamilie & mais,
wortel & ui,
ui & rode biet
knoflook & wortel.

Ruil zaden met je buren

De gemakkelijkste manier van combinatieteelt is om verschillende varianten van een groente door elkaar te gebruiken. Je zaait bijvoorbeeld verschillende rassen radijsjes, meerdere soorten sla of wortelen. Het voordeel hiervan is dat het ene ras gevoeliger is voor schimmel A, het andere voor schimmel B. Zo spreid je het risico op ziektes. En door de verschillende vormen, kleuren, geuren verwar je belagers. Ook zal je oogst meer gespreid zijn. Dus wissel eens wat zaad uit met je buren!

Dit artikel is gebaseerd op informatie van de ecologische Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).