Hallo allemaal, weer een berichtje van bijenhouder Erik-Jan. De afgelopen maanden heb ik mijn bijen nauwlettend in de gaten gehouden om eventueel in te kunnen grijpen mochten ze de behoefte krijgen om te gaan zwermen. Dit jaar is het volk echter honkvast gebleken en hebben ze de hele zomer door hard gewerkt om voldoende honing op te kunnen slaan.
De aanleg van voldoende honingvoorraad was echter wel een uitdaging deze relatief bewolkte en regenachtige zomer. Vooral bij harde en langdurige regenval kunnen bijen er onvoldoende op uitgaan om stuifmeel en nectar te verzamelen, de essentiële basisingrediënten om honing te kunnen maken. Halverwege de zomer zag ik dat het volk in aantal wel was gegroeid, maar dat de honingvoorraad achterbleef. Een probleem voor het volk, want te weinig voorraad kan leiden tot sterfte als gevolg van verhongering. Ik ben de bijen dan ook al in juli gaan bijvoeren. Na terugkeer van mijn vakantie heb ik de bijen nogmaals gecontroleerd, maar zag dat er nog steeds onvoldoende voorraad was om te kunnen overwinteren. Ik heb het bijvoeren dus weer opgepakt, waarbij ik de bijen ga inwinteren op suikerwater. Hiervoor heb ik een deksel met opening bovenop de kast gelegd en aansluitend op de opening een voerbak geplaatst. Ik kan nu dus, zonder dat ik de hele kast moet openmaken, de bijen van suikerwater voorzien. De (werk)bijen nemen dit suikerwater op om er vervolgens weer honing van te maken, dit gebeurt met name door het laten indikken van het suikerwater.
Inmiddels heb ik een laatste controle uitgevoerd en heb ik gezien dat er voldoende voorraad is aangemaakt voor de winter. Deze maand probeer ik de twee kastdelen terug te brengen naar een kastdeel. Dit doe ik met name vanwege de warmtevoorziening in de kast. Zoals al eerder beschreven zullen de bijen in de winter de kast op temperatuur moeten houden. Dit gaat het makkelijkst als ze maar een in plaats van twee compartimenten moeten opwarmen. Dat scheelt de bijen veel energie, wat een langzamer verbruik van de wintervoedselvoorraad tot gevolg heeft.
Deze periode van het jaar volgt de tempo van het bijen houden dus de regels van de natuur: we bouwen af en maken ons op voor een nieuwe winterse periode. Wanneer de buitentemperatuur onder de 10 graden daalt, vliegen de bijen niet meer uit en moet alles klaar zijn voor de lange stille winterzit. Gelukkig hebben we in september nog een paar mooie nazomerdagen gehad en konden de bijen nog wat extra stuifmeel en nectar verzamelen.
Nieuwsgierig geworden naar de wondere wereld van de bij en/of het bijen houden? Ik ben met enige regelmaat op mijn tuin (nummer 68) te vinden dus schroom niet en loop gerust even langs, ik vertel je graag meer over mijn hobby.
—- De Esselyckerhof Ecologische tuinvereniging Woubrugge —
Recente reacties