Hallo allemaal, weer een berichtje van bijenhouder Erik-Jan.

We gaan inmiddels richting maart, wat betekent dat de bijen langzaam weer van de winterzit kunnen gaan afkomen. Zolang de buitentemperatuur onder de 10 graden Celsius ligt, blijven de bijen echter dicht op elkaar in de kast zitten om elkaar warm te houden. Op de zonnige en iets warmere dagen, heb ik inmiddels alweer enkele bijen buiten de kast gezien.

De eerste vlucht is hard nodig om zich van de ontlasting te ontdoen. Die hebben ze namelijk de hele winter opgehouden, omdat ze het eigen huis niet willen bevuilen. Van bevriende imkers begreep ik dat zij al de eerste bijen met stuifmeel aan de pootjes op de vliegplank hadden gesignaleerd. Een goed teken, want dat betekent dat het volk het langste deel van de winterzit heeft overleefd, de eerste bloeiende bloemen door de haalbijen zijn gevonden en dat de koningin weer is begonnen met het aanleggen van vele nakomelingen. Ik bedenk mij zo dat het dus helemaal niet nodig is om de kast open te maken om het volk in dit nieuwe jaar te verwelkomen. Zij verwelkomen ons en laten ons ook zien dat het goed gaat en dat zij zich instellen op een nieuw en druk jaar met vele vlieguren om zo te kunnen blijven voorzien in de ontwikkeling van het volk.

Het is nog wel even afwachten tot de lente definitief is doorgebroken en de temperatuur ook op de wat minder zonnige dagen boven de 10 graden blijft, maar deze eerste belangrijke signalen geven hoop en moed voor weer een jaar waarin ik me, maar wellicht u zich ook, zal kunnen verwonderen over het wel en wee van de bij. Voor nu houd ik de kasten wat regelmatiger in de gaten, omdat ik nog niet uit al mijn kasten bijen heb zien komen, maar de eerste tekenen van leven zijn er. De bijen kondigen daarmee natuurlijk ook een nieuw tuinjaar aan. Als je buiten bent op een zonnige dag, voel je dat de zon weer aan kracht begint toe te nemen, de dagen gaan weer lengen en ook de mens kruipt weer langzaamaan uit de winterslaap om steeds meer van de buitenlucht te kunnen gaan genieten.

Ik wens u allen veel plezier toe met het nieuwe tuinjaar en hopelijk groeit en bloeit straks alles weer zoals het is bedoeld, zodat de bijen zich tegoed kunnen doen aan al dat lekkers en wij vervolgens worden getrakteerd op de bestuiving van het door ons gekoesterde zaaigoed.