In juni kunnen de temperaturen makkelijk stijgen rond 20 à 25 graden waardoor je regelmatig moet water bijgeven. De hoge temperaturen in combinatie met een vochtige bodem zorgen voor een uitstekende groei van de planten. Ook het onkruid profiteert hiervan. Hou de moestuin dus geregeld onkruidvrij. En regel zonodig een schaduwdoek.
Tip: geef water op warme dagen tijdens de ochtend of in de avond wanneer de temperaturen fris zijn. Giet ook nooit op het blad maar aan de voet. Zo beperk je de kans op schimmels.
De groententuin
Koolgewassen
- Gezaaide koolplanten kunnen tot half juni uitgeplant worden in volle grond of een moestuinbak.
- Bescherm jonge koolplantjes tegen eetgrage duiven, fazanten en ander gevogelte door een net te spannen over de plantjes. Gebruik bij voorkeur blauwe netten, want vogels vermijden die en zo voorkom je verstrikking.
- Ook rode en witte kool, spruitjes en savooi plant je voor half juni best in volle grond.
Vruchtgewassen
- Pompoenen en courgettes kan je planten in volle grond tot half juni. Geef beiden voldoende plaats want ze nemen heel wat ruimte in: 1 m² per courgetteplant en tot 2 m² bij pompoenen. Pompoenen kan je ook kweken op kale plekken in de moestuin of op een composthoop.
- (Suiker)maïs kan nog snel geplant worden op een zonnige plaats, maar wacht hier niet te lang meer mee. Omvallen van de maïs kan voorkomen worden door de planten in een vierkant te zaaien/planten.
- Ook tomaten kunnen vanaf nu geplant worden in de serre of op een beschutte zonnige plaats (idem aubergines en paprika’s). Help de plant bij het groeien en plaats steunmateriaal om ze omhoog te leiden. Zorg steeds dat het blad niet nat wordt bij het water geven om schimmelziektes te voorkomen. Plant tomaten ook nooit dicht bij aardappelen om geen ziektes te krijgen en verwijder regelmatig de okselscheuten om de plant geen extra energie te laten verbruiken. Makkelijk te houden in een plantbak op het terras!
- Ook komkommer en meloen mogen nu in de serre of koude bak geplant worden.
Bladgewassen
- Slasoorten mogen vanaf nu buiten worden gezaaid. Bescherm ze tegen slakken die de bladeren graag op hun menu zetten.
- Ook selder kan nog begin juni gezaaid worden, net zoals witloof.
Wortel- en knolgewassen
- Nog tot begin juli kan rode biet buiten gezaaid worden alsook het plantgoed.
- Radijzen houden van koel weer, Zaai ze in de zomer liefst op schaduwrijke plaatsen die goed vochtig zijn of blijven.
- Het is ook de laatste maand om knolselder te planten. Doe dit niet te diep met het hart boven de grond.
De fruittuin
- In juni komen de eerste aardbeivruchten tevoorschijn. Aardbeien rotten wanneer ze op een te vochtige bodem liggen. Voorkom aantasting door grondbedekking te voorzien van stro of plaats de aardbeien in de hoogte zodat de vruchten kunnen hangen. Verwijder regelmatig nieuwe scheuten om vollere vruchten te krijgen. Ook makkelijk te houden op het balkon of in stadstuinen.
- Het leifruit groeit goed onder de warme temperaturen. Leidt de nieuwe takken verder zoals je zelf wenst.
- Kiwi snoei je twee keer per jaar: rond het najaar (november/december) en in het voorjaar (mei/juni). Heb je de voorjaarssnoei nog niet gedaan dan is het deze maand het laatste moment om dit in orde te brengen.
- Dek eventueel bessenstruiken af met (blauwe) netten om vogelschade te voorkomen en controleer regelmatig op aantasting van insecten of ziektes. Ook wespen houden van bessen. Pluk de vruchten tijdig en voorkom een wespenplaag.
De kruidentuin
Kruiden kunnen nog steeds in volle grond, potten of plantbakken geplant worden. Ook zaaien in volle grond kan nog met kruiden zoals kervel, bieslook, koriander, dille, peterselie, basilicum en komkommerkruid. Pluk regelmatig de kruiden om de groei van nieuwe scheuten te bevorderen.
Genoeg te doen dus deze maand. Veel succes , Henk
Bron: tuinadvies.nl
Virusvrij.www.avg.com |
Recente reacties