Ook het afgelopen jaar is er op de Voedselbanktuin van de Esselyckerhof door Leo, Guus, Ben en Henk de nodige groente gekweekt voor mensen die het niet breed hebben en die via de Voedselbank toch af en toe over verse groente kunnen beschikken.

Er vroeg bij
Dit jaar is er heel vroeg, half februari, al begonnen met plantjes kweken in de kas van Henk, zo een 10 trays met 80 stuks sla, andijvie, spitskool, bloemkool en rode kool waren gezaaid en konden groeien om uitgeplant te worden. Naar sla en andijvie is veel vraag dus daarvan worden er altijd 2 trays gezaaid.
Ook courgette werd gezet en tja… wel heel heel vroeg maar als het lukt dan ben je wel vroeg met je spullen…. En het lukte!

Wekelijks 5 – 10 kisten
Ook de tuinbonen, beschikbaar gesteld door o.a. Kees  en Leo konden eind maart al worden geplant, evenals de sla, andijvie en kool. De tuin stond dus best vroeg al redelijk vol en in mei kwamen daar de bonen en bietjes ook bij en kort daarna kon reeds de eerste oogst van sla geleverd worden… We waren dus bijna een maand vroeger dan het jaar ervoor…. Best goed en belangrijke eigenlijk. De hele zomer is het proces van voorzaaien op trays en uitplanten doorgegaan en de tuin is tot half september vol gebleven.  Elke week werd er zo tussen 5 en 10 kistjes groente geleverd.

Waterdragers
Alleen… vanaf mei kwam de droogte dus en als de mannen Guus, Leo, Ben, niet steeds met gieters water de boel hadden bevochtigd was er niks van terecht gekomen. De groei ging soms moeizaam, maar dankzij hun inspanningen kon het meeste toch geoogst worden van goede tot zeer goede kwaliteit.

Van mei tot en met oktober
Vorig jaar hadden we het bijgehouden wat er zo al van de tuin geoogst, dat is dit jaar niet gebeurd. Maar we kunnen met een gerust hart  verklappen dat het veel meer was dan in 2020, zeker 30-35 % meer. Dit komt doordat we vroeger konden beginnen en later stoppen. Laatste week mei hadden we de eerste oogst en dat is volgehouden tot de laatste week oktober waarin de laatste levering was.

Veel en veel soorten
Terugkijkend kunnen de mannen dus dik tevreden zijn, gezien de enorme hoeveelheid groente die zij weer beschikbaar konden stellen. Wat is er dan zo al afgekomen???
Courgettes, enorme hoeveelheden courgettes, wekenlang konden er meer dan 60 in de kistjes gedaan worden. Heel veel sla, heel veel andijvie, diverse koolsoorten, bietjes en prei. Later ook pompoenen die op het achterstuk stonden en zo werd ook dat deel van de tuin rendabel gemaakt.

Rijke bodem voor 2023
Inmiddels is de Voedselbanktuin alweer omgespit en ligt te wachten op de eerste planten van volgend jaar, maar nu eerst rust voor de grond. De spitter, zijn naam vertellen we niet omdat het Guus is, vertelde ons dat de grond uitstekend geworden is, enorme hoeveelheden wormen hebben er hun thuis. Het resultaat dus het jaarlijks onderspitten van het tuinafval!

Dank
Rest ons nog eenieder te bedanken die zijn/haar steentje heeft bijgedragen aan het succes van de Voedselbanktuin en ook dank aan alle donateurs van diverse groenten van hun eigen tuin, zoals  Wim, Hage, Cees, Irma, Johan, Mat en vooral niet te vergeten JP die van zijn eigen tuin ook mooie hoeveelheden groente aanleverde. Mocht ik iemand vergeten zijn, sorry hiervoor.
Verder wil ik als laatste de mannen van de Voedselbanktuin bedanken voor het afgelopen jaar: voor alle inspanningen, het werkoverleg, en vooral het lachen. Leo, Guus en Ben: BEDANKT

Henk