Hallo allemaal, weer een berichtje van Erik-Jan, de bijenhouder. De natuur begint zich weer op te maken voor een periode van bezinning en stilte. Oktober is een echte oogstmaand om de laatste groentes en fruit van het land te halen. Moeder Natuur heeft haar schilderachtig palet tevoorschijn gehaald waarmee de bladeren weer zijn voorzien van hun herfstkleuren. Tijd om de balans van dit tuinjaar weer op te maken en de tuin winterklaar te maken.

Ook voor de bijen geldt dat zij zich gaan voorbereiden op de lange stille winterzit. Voordat het zover is, worden nog snel het laatste stuifmeel en nectar uit de laatste bloeiende planten gehaald. De honing die nu wordt aangemaakt wordt zorgvuldig opgeslagen en verzegeld, zodat deze langer houdbaar wordt. De zomerbijen hebben inmiddels plaats gemaakt voor winterbijen die tot maar liefst 6 maanden oud kunnen worden. Dit in tegenstelling tot een zomerbij die gemiddeld 6 weken leeft.

Tijdens mijn inspectie van de kasten in augustus, zag ik dat 3 van de 4 volken nog niet voldoende op dikte waren met hun wintervoorraad. De imker kan op dat moment 2 keuzes maken: de natuur haar werk laten doen in de hoop dat alsnog de wintervoorraad op tijd binnen is of ingrijpen en bijvoeren met suikerwater. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om de bijen op suikerwater in te winteren. Hiervoor heb ik per kast 10-12 liter suikerwater in even zo veel voermomenten bijgevoerd via een speciale voerbak. Het nadeel van suikerwater is dat het een onnatuurlijk product is voor de bij. Het mist het DNA van de bloemen die in de omgeving van de kast hun nectar hebben geleverd. Ook ontbreekt in suikerwater de beleving zoals deze in de van nature aangemaakte honing aanwezig is. De honing die door de bijen zelf is gewonnen bevat al deze ‘informatie’ van haar omgeving en het draagt daarbij ook nog eens de warmte en de intensiteit van het zonlicht in zich mee. Er wordt wel gezegd dat bijen die ’s winter van de honingvoorraad leven bij elke genuttigde maaltijd de daarin opgeslagen informatie of herinneringen weer beschikbaar krijgen en dat een bij van binnenuit een warm gevoel ervaart door de intensiteit van het zonlicht dat in deze honing ligt opgeslagen.

Nu rest mij niets meer dan nog 1 keer de volken te inspecteren om te kijken of ze zich behaaglijk genoeg voelen. Daarna moet ik de bijen de hele winter met rust laten tot het moment dat de eerste bijen weer naar buiten gaan voor hun eerste reinigingsvlucht. Hierover zal ik jullie in een volgend bericht meer vertellen.

Nieuwsgierig geworden naar de wondere wereld van de bij en/of het bijen houden? Ik ben met enige regelmaat op mijn tuin te vinden dus schroom niet en loop gerust even langs, ik vertel je graag meer over mijn hobby.