Hier weer een bericht van imker Erik-Jan. Half juni hing er een spanning in de lucht doordat het na een aantal zeer warme dagen ging onweren. Een periode waarin de natuur zich schrap zet – eerst om de extreme temperaturen door te komen om zich vervolgens voor te breiden op de omslag. Precies een moment waarop de bijen op veel plekken in Nederland gaan zwermen. Een mooi fenomeen om mee te mogen maken. En dat kon op donderdag 16 juni jl. op ons eigen moestuincomplex.
Je moet eens voorstellen hoe spannend dat moment is voor de bijen: de koningin (ook wel de ouwe moer) heeft er samen met de werksters voor gezorgd dat er een nieuwe koningin geboren gaat worden, zodat het volk dat straks achterblijft niet moerloos wordt. Als het volk er klaar voor is zuigen ze zich vol met honing om vervolgens in grote getale de woning te verlaten.
Op 16 juni waren een aantal tuinders getuige van dit zwermgedrag en – nadat ik door hen was gewaarschuwd – wist ik tot 3 keer toe een zwerm te onderscheppen, letterlijk. De zwermen hadden tot 3 keer toe een boom op ons tuinencomplex uitgezocht, waar ze vervolgens als een tros tegen aangeplakt zaten. Op zo’n moment zijn er een aantal bijen die verkenningsvluchten gaan uitvoeren om een nieuw onderkomen te zoeken. Als de imker op tijd is en zo’n tros bijen vindt voordat er een nieuwe woning is gevonden, kan hij deze met een speciale techniek scheppen en een nieuw onderkomen aan het volk aanbieden. Vaak kiezen accepteren de bijen hun nieuwe huis, in dit geval bleven 2 zwermen in de kast maar was er toch 1 volk niet tevreden met wat ik ze te bieden had.
Voordat de bijen de kast ingaan hebben ze eerst overdag in hun tijdelijke onderkomen gezeten. In de avond, als ook de haalbijen in het volk zijn wordt het tijdelijke onderkomen omgeruild voor een nieuwe vaste stek. Vaak blijven volkeren daar 1 tot 2 jaar in zitten tot het moment dat het volk intuïtief aanvoelt dat het opnieuw tijd wordt om het vertrouwde nest te verlaten.
Ben je op de tuin en mag je toevallig getuige zijn van een zwerm, schroom niet en neem contact op met één van de bijenhouders op ons complex. Wij komen met veel plezier de zwerm ophalen.
Er is na mijn laatste bericht voor mij persoonlijk veel veranderd in het werken met de bijen. Nadat ik de basis cursus imkeren had afgerond ben ik dit jaar begonnen met een cursus biodynamisch imkeren. Deze vorm van imkeren heeft een antroposofische grondslag waarbij veel gebruik wordt gemaakt van het gedachtengoed van Rudolf Steiner. Mocht je daar meer over willen weten raad ik je aan om eens op internet wat te gaan lezen over Rudolf Steiner of 1 van zijn vele boeken te gaan lezen. De benadering van het werken met de bijen en daarmee ook mijn (levens)houding heeft een mooie verandering teweeg gebracht. Waar ik voorheen vooral de bijen zag als een soort huisdier en het bijenvolk nadelig beïnvloedde door met regelmaat de kasten te openen of ingrepen te doen in de ontwikkelingen van een volk, kijk ik nu elke dag weer met grote verwondering naar dit wezen. Ik hoef daarvoor de kast niet meer te openen maar kijk vooral gebiologeerd naar de acties op de vliegplank, ‘lees’ de ontwikkelingen door naar het materiaal te kijken dat op de varraolade terecht komt, maar voel vooral, in verbinding met het bijenvolk, wat het nodig heeft. Het is bijen houden op intuïtie, zonder daarbij afbreuk te doen aan de ontwikkelingen die een volk nodig heeft om tot volledige wasdom te komen. Kan voor velen van u misschien vreemd over komen, maar ik ben ervan overtuigd dat de meeste tuinders na jaren van ervaring opdoen inmiddels ook geleerd hebben om steeds meer op intuïtie te tuinieren. Ik zal je niet teveel vermoeien met details en diepgang over deze vorm van leven maar als je daar meer over wil weten, kom gerust even langs voor een praatje als ik op de tuin bezig ben.
Nieuwsgierig geworden naar de wondere wereld van de bij en/of het bijen houden? Ik ben met enige regelmaat op mijn tuin (nummer 68) te vinden dus schroom niet en loop gerust even langs, ik vertel je graag meer over mijn hobby.
Groet, Erik-Jan
Recente reacties