Dit jaar heeft een groep tuinders op de Esselyckerhof een prachtige prestatie geleverd. Ze hebben een enorme partij groenten geteeld op tuin 69 van onze tuincomplex, beter bekend als de Voedselbanktuin. Vanaf april tot en met oktober hebben ze meer dan 1500 porties verse groenten geleverd aan de Voedselbank KBEN. Daardoor hebben zo’n 100 gezinnen in Kaag en Braassem en omstreken vier maanden lang wekelijks verse producten kunnen eten.

En vers waren ze, die sla, andijvie, bonen, courgettes, kolen, prei en nog vele andere soorten groenten. Wat wekelijks op woensdagmiddag werd geoogst, kon donderdag al worden gegeten door de cliënten van de voedselbank.

In het zonnetje
Dus zetten we ze graag in het zonnetje: de enthousiaste moestuiniers die dit voor elkaar hebben gekregen: Henk van Duijn (68), Leo Witteman (76), Guus van Haastert (66) en Ben van Kampen (68). Ze werden bij tijden geholpen door andere leden van de vereniging, zoals Cees de Lange, Wim Bergman, Hage Hoogendoorn en Mat Kantebeen, die uit hun eigen tuinen soms ook groenten en fruit aanleverden. Ook JP Silvis leverde de nodige verse spullen en zette al vorig jaar samen met de Voedselbank een snel en goedlopend logistiek proces op. Daar is ook dit jaar weer van geprofiteerd.

Voedselbanktuin
Het idee van een voedselbanktuin ontstond in mei 2020, toen een aantal tuinen op De Esselyckerhof onverhuurd was. Henk van Duijn was er destijds meteen voor te vinden en hij nam ook het voortouw. Vorig jaar juni is hij gestart en al snel begonnen andere enthousiaste leden te helpen.

Ieder zijn rol
Henk, Leo, Guus en Ben zijn zowat dagelijks op de voedselbanktuin te vinden en doen ieder wat ze kunnen. Henk maakt het teeltplan en zaait gewassen voor. ‘Hij heeft de supervisie’, zegt Leo lachend. ‘Want ik kan niet bukken’, reageert Henk ad rem. Het planten en poten doen de twee mannen dan ook vaak samen. En Guus en Ben maken vrijgekomen grond steeds weer plantklaar, Wie kan, schoffelt het onkruid weg en het oogsten doen ze – na overleg in de groeps-app – gezamenlijk. ‘We willen wel kwaliteit leveren’, zegt Leo, en dus spoelen de tuinders zonodig nog wat aarde van de mooie kroppen sla of andijvie, voordat ze alles vakkundig in de kratten van de voedselbank stoppen. Omdat dit jaar al eind maart kon worden begonnen met de voorbereidingen, zijn grote delen van de 150 m2 grond dit groeiseizoen zelfs twee keer beplant. En waarom ze dit allemaal doen? ‘Het geeft zoveel voldoening om iets voor een ander te doen’, zeggen ze als uit een mond.

Lokaal
‘Fantastisch’ noemt voedselbankvrijwiller Hans de Vreede het werk van het voedselbank-tuinteam: ‘De mensen zijn zo blij met deze verse producten.’ Hij benadrukt hoe mooi het is dat De Esselyckerhof op de distributieroute ligt van de bus waarmee hij en bijrijder Bertus van Loggen voedselpakketten rondbrengen: ‘Voorheen moesten we kilometers ver rijden voor verse spullen, maar nu halen we ze om de hoek.’ De producten die in Woubrugge worden geteeld, worden zo dus ook lokaal gegeten. Een duurzame aanpak die goed past bij een ecologische tuinvereniging als De Esselyckerhof.

Wordt vervolgd…
En wat ook mooi is: de mannen van de voedselbanktuin hebben er zichtbaar plezier in. Op de vraag of ze volgend jaar doorgaan, is het antwoord dan ook: ‘Bij leven en welzijn: ja!’

Ook als bestuur zijn we hartstikke trots op Henk, Leo, Guus en Ben en op iedereen die aan het succes van de Voedselbanktuin heeft bijgedragen. En we zijn blij dat ze ook volgend jaar weer voor dit mooie doel aan de slag willen gaan. Heel erg bedankt allemaal!