In het najaar komen steeds meer delen van de moestuin leeg. Door groenbemesters te zaaien, zorg je ervoor dat de grond er in de winter niet kaal bij ligt – en dat heeft een aantal voordelen.

Groenbemesters zijn planten die je na hun groei en bloei in de grond verwerkt, waar ze heel waardevol zijn. Ze zijn goed voor het bodemleven en de structuur van de grond, en brengen er extra voeding in. Ook zorgen groenbemesters er in de kale maanden voor dat je grond bedekt blijft, waardoor er bijvoorbeeld geen voedingsstoffen uitspoelen en de grond ruller blijft, waardoor je gemakkelijker kunt zaaien en planten.

Sommige soorten groenbemesters binden stikstof uit de lucht en geven dit terug aan de bodem. Dat is nuttig als er daarvoor een groentegewas heeft gestaan dat veel stikstof uit de grond heeft gehaald, zoals veel blad- en koolgewassen. Ook onderdrukken ze onkruid en daardoor heb je daar in het voorjaar minder last van. Sommige trekken door hun bloeiwijze ook nog eens vlinders en bijen naar je tuin. Groenbemesters zijn dus ideale planten voor in je moestuin. Ze helpen je natuurvriendelijk tuinieren.

Er zijn verschillende soorten groenbemesters, die op verschillende momenten in het jaar kunnen worden gezaaid: na je vroeg geoogste voorjaarsteelt bijvoorbeeld, of juist in het najaar. Sommigen moet je afmaaien en anderen sterven vanzelf af door vorst. Je kunt de plantenresten vervolgens oppervlakkig in de grond inwerken. Met name winterrogge en Japanse haver zijn geschikt om in het najaar te zaaien.

Wil je weten welke groenbemesters er zijn, wanneer je ze kunt gebruiken en waar ze precies goed voor zijn? Kijk dan op de website van De Bolster.

Andere sites met informatie over groenbemesters zijn:
https://groenepassies.nl/buiten/verschillende-soorten-groenbemesters 
https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/moestuin/groenbemesters-zaaien/

—- De Esselyckerhof Ecologische tuinvereniging Woubrugge —-