De winter is nu definitief voorbij; nog heel even geduld en ook de IJsheiligen zijn achter de rug. De kans dat de tere gewassen in de moestuin na deze datum nog worden belaagd door serieuze nachtvorst, is zo klein dat je er geen rekening meer mee hoeft te houden. Tot die tijd is het aan te raden de nachtelijke temperaturen goed in het oog te houden en maatregelen te nemen als het weerbericht nachtvorst aangeeft. Vlak voor IJsheiligen kun je zaailingen die je binnen hebt opgekweekt, gaan afharden. Je houdt ze hiervoor in de nachten nog binnen, maar zet ze overdag buiten.

Zaaien in mei
Na de IJsheiligen barst het moestuinseizoen is volle hevigheid los. Je kunt dan bijna onbeperkt zaaien en de grote groeispurt in je tuin gaat van start. Dit is precies waarom de meeste tuiniers deze maand zo waarderen. Is het in de moestuin mei, dan is geen dag hetzelfde. Je blijft je verbazen over de snelheid waarmee alles zich nu ontwikkelt. In principe is zaaien in mei minder aan de orde dan vorige maand. Toch kun je ook nu bepaalde zaadjes nog prima een plekje geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rucola, broccoli, verschillende soorten sla, bietjes en wortelen.

Onkruid binnen de perken
Staat in de moestuin mei op de kalender, dan is ook oogsten natuurlijk aan de orde. Aan het eind van deze maand kun je je bijvoorbeeld verheugen op de eerste frisgroene kropsla. Ook spinazie, koolrabi en kervel zijn dan vaak al klaar om geoogst te worden. Dat al je zaaigoed nu groeit als kool, betekent dat ook het onkruid aan alle kanten omhoog schiet. Moestuinonderhoud in mei in de vorm van schoffelen en/of wieden is dan ook zeker geen overbodige luxe. Niet alleen omdat je anders door het onkruid de ‘echte’ plantjes niet meer ziet, maar ook omdat onkruid bijvoorbeeld water van je planten wegneemt én de kans op ziekten en plagen vergroot.

Voorkom ziekten en plagen
De moestuin in mei vergt op bepaalde fronten wat extra aandacht. Zo voelen ook bepaalde plagen zich thuis bij de lenteachtige temperaturen. De koolvlieg is hier een goed voorbeeld van – als je er weinig voor voelt om je koolplanten door de hongerige maden van dit insect te laten verwoesten, is het van belang om nu maatregelen te nemen. Je kunt hierbij denken aan insectengaas of koolkragen. Een ander punt van aandacht in de moestuin in mei is de ondersteuning van de gewassen. Nu stengels en blaadjes zich steeds sneller ontvouwen, wil je natuurlijk niet dat ze knakken. Geef bijvoorbeeld je tuinboon- en erwtenplantjes geschikte steuntjes (stokjes, rijshout, gaas). Zo weet je zeker dat ze vrijuit kunnen groeien en jij straks kunt genieten van een rijke oogst

Succes,
Henk

bron: www.tuinweb.com